Eredeti vagy kínai utángyártott?

Ha elektronikai termékekről van szó, talán örök kérdés, hogy megéri-e a drágábbat, az eredetit megvenni, vagy esetleg ugyanazt tudja egy olcsóbb, “kínai”, vagy utángyártott termék is, mint az eredeti. A válasz általában összetett, hiszen nem érdemes általánosítani. Egyáltalán nem mindegy, milyen jellegű termékről van szó, miben nyilvánulhat meg a másolat, vagy a butított jellege, vagy épp ellenkezőleg, miben nem. Ha például telefonokról beszélünk, elég nagy a szórás. Az ázsiai piac már nem csak másolja, de saját termékeivel ugyanúgy a verseny élmezejében van, mint például az Apple. Megbízható és ütőképes termékeket gyártanak, ráadásul sok esetben messze áron alul az említett konkurenssel szemben. De vajon mi lehet a helyzet más berkeken belül?

Lézernyomtatót használok már pár éve, gazdaságosabbnak tartom, mint a tintapatronos verziót és szerencsére nincs szükségem a színes nyomtatás lehetőségére, úgyhogy emellett tettem le a voksom (bár persze egy színes tonerrel ez sem okozna gondot, mert a nyomtató ezt is tudja..). Azonban nem tudom, hogy kellett-e már valaha tonert rendelnetek, de arra az esetre, ha a válasz a kérdésemre nem, elárulom, hogy baromira drága. Nyilván bele kell kalkulálni, hogy hosszabb az élettartama, mint a tintapatronnak és leosztva arra az időre, amit kibír persze máris nem kerül olyan vészesen sokba, csak amikor ki kell pengetni ezt az összeget, akkor az nem esik annyira jól általában. Éppen ezért a legutóbbi alkalommal elhatároztam, hogy beadom a derekam egy utángyártott toner rendelésére. Csak hogy érzékeltessen a különbséget, hogy miről beszélünk árban: én egy HP Color LaserJet Enterprise M552dn típusú nyomtatót használok. Az ehhez szükséges tonert (fekete szín) bruttó 64 249 forintért kapom meg. Az azt hiszem objektív skálán is egyértelmű, hogy ez nem kevés pénz. Ezzel szemben, hogyha az utángyártott tonert rendelem meg, akkor mindezt “megúszom” 33 000 forintból. Ez persze még mindig nem kevés pénz, de gyakorlatilag félárról beszélgetünk. Azt gondoltam, hogyha fele annyi ideig bírja, még akkor is megéri egy ilyen befektetés, ha pedig ennél bármennyivel is tovább, akkor bizony már nagyon-nagyon jól jártam.

A rendelést követően 2 napon belül megérkezett a csomag, természetesen ingyen, ahogy szokott. Küllemére nézve érdemi különbség nem volt, nyilván nem volt ráírva hatalmas betűkkel, hogy HP, de azt hiszem ez azért nem vett el olyan sokat az értékéből. A behelyezés és beüzemelés során szintén semmi különbséget nem vettem észre, minden ugyanúgy működött, mint az eredeti termék esetében. Bár az élettartam végénél még koránt sem járok, azt váltig állíthatom, hogy eddig minden a legnagyobb rendben, minden pontosan ugyanúgy működik, ahogy a HP terméknél és semmilyen minőségbeli különbséget nem vettem észre. Kíváncsi vagyok, hogy meddig fogja bírni az eredetihez képest, de tényleg azt gondolom, hogy a félár-félidőnél csak jobban teljesíthet, akkor meg már megérte megrendelni.

Körülnézve a honlapon persze rögtön szembejött, hogy nem csak tonerből lehet utángyártott verziót rendelni, de ugyanúgy tintapatronból is. Ott is hasonló kaliberű az a pénz, amit meg lehet spórolni egy utángyártott termék rendelésével az eredetihez képest. Ezt számításba véve egészen elképesztő számomra belegondolni, hogy az eredeti gyártók micsoda árréssel dolgozhatnak és milyen jövedelmező üzlet lehet ilyesmivel foglalkozni. Bár persze elektronikáról van szó, ez mindig benne van a pakliban ebben a szférában, de azért újra meg újra meg tudok rajta botránkozni, vagy inkább rácsodálkozni. Lehet nekem is valami ilyen vállalkozásba kellene fognom, csak az a baj, hogy az ázsiai régióval nem lehet versenyezni az olcsóság terén…