Okos megoldás a bajban

Már meséltem, hogy a szüleim mennyire jól boldogulnak az okostelefonokkal, illetve, hogy folyton rajta lógnak, gyakorlatilag függők lettek az utóbbi időben. Eleinte örültem neki, hogy ők is haladnak a korral, aztán már inkább úgy éreztem, hogy túlzásba viszik a dolgot. Azóta viszont történt valami, ami bebizonyította, hogy a technika hasznukra válik és egyértelműen helye van az ő generációjuk mindennapi életében is.

Egyik hétvégén a húgommal elutaztunk egy kis belföldi kiruccanásra, kellett már egy kis környezetváltozás a sok otthon töltött nap után. Mostanában azért már hűvös az idő, főleg éjszakánként, így már pár hete be kellett kapcsolni a fűtést otthon is. A nyári leállás után nem is volt gond, amikor szükséges volt egyszerűen be tudtuk kapcsolni a rendszert. Egyik reggel, amikor csak a szüleinké volt a ház, arra ébredtek, hogy nagyon hideg van. Hamar kiderült, hogy éjjel valamiért leállt a gázkazán és nem működik a fűtés. Először nem volt jobb ötletük, minket hívtak fel, hátha távolról is tudunk nekik segíteni. Azonban épp egy gyönyörű erdőben kirándultunk egy domboldalban, ahol sajnos nem volt jó az internetelérésünk, még csoda, hogy volt egyáltalán térerő! Így nem maradt más lehetőség, a szüleinknek kellett – a mi útmutatásunk mellett – kikeresni a megfelelő segítséget.

Első lépésként mondtam nekik, hogy írják be a keresőbe, hogy gázszerelés árak, hiszen azt sem tudtuk, hogy nagyságrendileg mire számíthatunk, el kell-e menni esetleg egy ATM-hez vagy a bankba, vagy elég lesz kb. annyi készpénz, amennyi otthon van. A találatok között hamar találtak is egy szimpatikusat, akik akár egy órán belül kiszállnak és még hétvégén is tartanak ügyeletet.

gázszerelés árak

Pár óra múlva ki is jöttek a szakemberek és megvizsgálták a probléma forrását, a gázkazánt. Azt találták, hogy ahogy sok más magyar háztartásban, itt is hagyományos, nyílt égésterű eszköz található. Kiderült, hogy ez nem túl biztonságos, még szén-monoxid mérgezést is okozhat, ezért felmerült, hogy le kellene cserélni. Mi is lenne erre jobb alkalom, mint amikor már amúgy is tönkre ment? Így két másik típusból lehet választani, amik már sokkal korszerűbbek és biztonságosabbak: mind a kettő zárt légterű, de van belőle turbós vagy kondenzációs is. Ezekben már két külön kürtő van a be-, illetve a kiáramló levegő részére. Lehet már olyan kombi kazánt is választani, ami nemcsak a fűtést, de a mindennapi melegvizet is elő tudja állítani, így erre esett a szüleim választása.

Az új kazánt persze be is kellett szerezni, így két éjszakát a nagyszüleimnél töltött az egész család, immár velem és a húgommal kiegészülve. Annak ellenére, hogy egy probléma sodort minket egy helyre, nagyon jól éreztük magunkat! Jó volt újra úgy együtt lenni, mint kisgyerek koromban. A nagyi nagyon finomakat főzött, előkerült a nagypapa pálinkája és a régi fényképalbumok is.

Amíg mi a nagyiéknál nosztalgiáztunk, a szakemberek kicserélték a régi elavult gázkazánt egy modern, új eszközre. Őszintén szólva megnyugtató, hogy így már sokkal nagyobb biztonságban leszünk, arról nem is beszélve, hogy ez mennyivel gazdaságosabb lesz. A régi vízköves kazán irreálisan sokat fogyasztott, az új mellett viszont lehet, hogy félre tudunk tenni annyi pénzt, hogy az egész család elutazzon majd egy wellness hétvégére.