Tévhitek eloszlatása, és tanulás az új dolgokról

Emlékszem, milyen nehezen magyaráztam el anno a szüleimnek, hogy az egy tévedés, miszerint a vezeték nélküli dolgoknak számottevő káros hatásuk van amiatt, hogy nem vezetékeken keresztül kommunikálnak egymással a háztartásban. A wireless cuccok nem kártékonyak, nem kell félni a “rádióhullámoktól” és egyebektől, ami az ő fejükben még ilyen formán létezik, és szerintük kipróbálatlan technológia. Azt igyekszem megvilágítani, hogy manapság nem kerülne forgalomba, vagy hamar kivonnák onnan, ha baj lenne vele. Lassan, türelemmel próbálok érvelni, és egy rakás ilyen dologról kellett már meggyőznöm őket, annak érdekében, hogy fogadják el végre a kényelmet. Sehol nincsenek így többé összegabalyodott vezetékek, káoszos elrendezés az asztal mögött, távolról használhatatlan cuccok… Mostanra tudják, hogy nem mondtam butaságot, és csak jót akartam.

Néhány ilyen jó példa elég volt, hogy idővel mindenben hallgassanak a tanácsaimra. Az egészségesebb bio-dolgok fogyasztására is én ösztökéltem az ősöket, és azóta nekik is a biocity.hu az egyik kedvenc rendelős shopjuk. Apropó, internetes rendelés – ez is egy olyan dolog, amit én is nehezen szoktam meg, mert szerettem üzletekben válogatni, de egyrészt én igyekszem innovatív lenni, másrészt a Biocity üzlete nincs közel hozzánk, de az övékhez fogható kínálat kevés helyen akad, úgyhogy az ő esetükben nincs kompromisszum számomra. Nekem ők a kedvenceim és kész. Tőlük szerzem be a legtöbb dolgot, akkor is, ha az ország másik felén vannak.

És ami nekem segített a biocity.hu-ra akadni anno, az nem más, mint a veganizmus. Én már régóta vegetáriánus is vagyok, de vegánnak lenni az egy szintlépés volt. Egyik ismerősöm gyakran noszogatott, hogy eljött már az ideje, de abban az esetben meg én voltam szkeptikus, mert nem hittem, hogy könnyen be lehet szerezni vegán cuccokat Magyarországon. De már látom, elég volt egyszer rákeresni (konkrétan épp a “Szappanok” címszóra kerestem anno), de a biocity.hu kínálatában, ahová irányított a Google, bőven akadt más, így vegán cucc is. Vegán gabonagolyó, vegán tartármártás, vegán mandulás csoki – ezeket találtam elsőre, de ezekkel be is vonzott a webshop kínálata, amit mindmáig imádok böngészni. A drogéria részéből is megvannak a fő dolgok, így jöhet minden egyben a rendelésekkor. A kereső is úgy működik rajta, amit én szeretek, de a menük és almenük rendszere is tökéletes. Nem csak dizájnos, de úgy van kitalálva, hogy a legtöbbek első gondolatára előjön pont az, amit ott keresnének érzés szerint, ahová végül tényleg kattintanak.

Vegán cuccból, amikor éppen először nézelődtem, anno, 33 oldalnyi (!) termék volt listázható náluk. Ez szerintem sokat elmond a bőségről, amit ott kapunk, szinte bármiből, nem csak vegán dolgokból, de például Szappanokból is. Le voltam maradva – el kell utólag ismernem. Tényleg nem kivitelezhetetlen a veganizmus sem! Lehet így élni. És ebből a shopból annyiszor rendelek havonta, ahányszor csak szeretnék, nem nagyon késlekednek a csomagokkal. Szappanokat például ajándékba szoktam sok esetben venni, mert igazán dizájnosak és vonzó csomagolásúak is akadnak az oldalon. Példának okáért a Nesti Dante ajándékszett, vagy a levendulás változat ugyanebből. És (ez a másik mániám) maga a csomagolás is mindig tökéletes és pedánsan elkészített, összeállított. Mármint annak a sok dolognak a külső csomagolása, amit kihoznak – és ahogy kihozzák. Ez nekem mindig annyira mérvadó, hogy ha online szerzek be valamit, el is dönti ez a dolog, hogy leszek-e az adott oldalon még vendég, vagy sem. Ha érdeklődök valamivel kapcsolatban náluk, sosem késlekedik a válasz sem, a sérülékenyebb termékekre külön ügyelnek, mikor feladják, és amint mondtam, az ügyfélszolgálat mindenben együttműködő! Rendelés-változtatás a leadás után, készletről kifogyott termékek stb. Felkészültek a XXI. századi igényekre, amikor az ember már a túl jóhoz szokott és már elvárja a pontosságot, gyorsaságot. Ők pontosak és gyorsak.

Tulajdonképpen, ha már így rápörögtem a témára, hadd tartsak egy nagyobb ismertetőt a Biocity-ről egyéb tekintetben is, nem csak a Szappanok, vagy vegán dolgok szegletére kitérve. Mert amúgy tényleg, annyi minden van, hogy már elkapott a vágy, hogy megismertessem többekkel, ne csak a szüleimmel – ha már egyszer nekik is bevált, pedig ők aztán óvatosak mindennel, amit nem ismernek…

Van tehát az általános kezdőlap után egy Kiemelt márkák fül. Ez azért jó, mert ahogy már próbáltam is leírni, itt “speciális cuccok” vannak. Olyanok is, amik nehezebben találhatók meg bárhol máshol, de olyan minőséget képviselnek, ami miatt, már a márka alapján keresi a szem némely esetben az adott termékeket. És nem akarja a vevő másik, helyettesítő termékre cserélni. Biztos veletek is van olyan, hogy dezodorból, vagy autógumiból, vagy akármiből, csak azt a gyártót vadásszátok, ami bevált. Ennyire top-élelmiszerek terén ez szintén nincs másképp, csak van, ami nem annyira elterjedt a magyar piacon. Na ezért nézzetek szét a Biocity-n, mert sok gyártó neve szerint szűrhettek, amik között van 100%-ban magyar tulajdonú is, no meg egyéb is, amit be kell hozni, és lehet, hogy itt pont megtalálható a palettán, nem kell a boltokban hunyorítva vadászni, vagy az eladókat kérdezgetni akárhol. A Biocity saját márkás, Naturcity nevű dolgairól nem is beszélve, amik nagyon-nagyon jók!

Aztán következik a “Reform élelmiszer” fül, ahol szűrhetünk már almenükön át az említett vegántól a gluténmentesig bármire. De nem csak ilyen szempontok alapján. Kiválaszthatjuk azt is, hogy milyen összetevőt keresünk. Tésztákat, olajokat, cukrokat esetleg – ezek mind külön vannak gyűjtve. Úgy is nekiállhatunk, hogy a sütés-főzés melyik szakaszához keresünk összetevőket, avagy mit szeretnénk teljesen lecserélni a táplálkozásunk során. A cukrot mondjuk édesítőszerre, csakhogy egy jellemző esetet hozzak ide. A “Reformkonyhában” pedig a készételekre, konzervekre is rálelhetünk, tehát nem csak alapanyagok akadnak.

Továbbmenve van egy “Étrend-keigészítő” almenü szintén, ahol megint csak nekiállhatunk márkák szerint is szűrni, vagy aszerint, hogy mit keresünk. Vitaminokat, fogyáshoz bármit, lúgosításhoz bármit? Végigmondani sem tudnám a sort, mert aprólékosan le van bontva mindenre. Az ezután következő “Drogéria” meg aztán tényleg úgy működik, mint bármelyik másik drogéria. A testápolástól a hajápolásig, minden-minden és még annál is több akad. Az akciókat külön fülön követhetjük szintúgy az oldalon, és van egy “Blogjuk” is számos érdekes, ismeretterjesztő, ötletadó, felvilágosító írással. Például azért, hogy a boltban vásárolt, avagy megvásárolandó dolgok használatát valós tudással támogassák meg. Jó, ha tudjuk, hogy ha valami egészséges, vagy segít valamit megelőzni, akkor azt milyen módon teszi, vagy mitől is egészséges valójában? Mi megy végbe a szervezetünkben, hogy az adott dolog hasson, és még sorolhatnám a szempontokat, amik szerint ellátnak minket hasznos cikkekkel itt. Egyszerű figyelmesség, de ebben is alaposak. A leírásaikban is, mint minden egyéb másban. Remélem meghoztam a kedvet!