A napelemes inverterekről meséltek nekem

Töredelmesen bevallom, hogy én nem igazán értek az elektronikához, és soha nem voltam szakértője a témának. Tőlem ez nagyon távol áll, ha meg el akarnék mélyedni a témában egészen biztos, hogy meg tudnék tanulni ezt-azt, de a helyzet az, hogy annyira nem is izgat. Ez sokszor gondokat szokott okozni, de szerencsére csupa olyan emberrel vagyok körbevéve, akik kenik-vágják az elektronikai dolgokat és a kütyüket. Igazából még nem volt olyan dolog, amiről ne tudtak volna nekem mesélni.

Legutóbb például a napelemes inverter volt az, amiről egy hosszabb diskurzust folytattunk le, pontosabban én csak hallgattam, mert hozzászólni nem tudtam, de sokat tanultam.

Megtudtam például, hogy a napelemes inverter egy nagyon fontos eszköz. Még pedig azért, mert a napelemek önmagukban egyenáramot tudnak termelni, amit a háztartásokban nem tudunk felhasználni, hiszen minden elektronikai berendezés váltakozó árammal működik. És a napelemes inverter az az eszköz, ami ezt a bizonyos egyenáramot átalakítja váltakozó árammá, amivel ugye minden működik.

Emellett pedig másra is jó még: például, ha áramszünet van, akkor az inverter kikapcsolja a teljes napelemes rendszert.

Felmerült bennem a kérdés, hogy ha lesz napelemem, akkor honnan tudom majd, hogy milyen napelemes invertert kell választanom, és honnan tudom azt, hogy nem valami szörnyen rossz minőségűt vásárolok. Azt mondták, hogy ez nem így megy, egyrészt szerintük ezt jobb a szakértőkre bízni – de ebben egyébkén teljes mértékben igazuk is van. Továbbá azt is mondták, hogy rosszat nem vehetek, mert minden áramszolgáltatónak van egy listája a megfelelő inverterekről, úgyhogy ilyen baki nem fordulhat elő.

Minden nap tanul valamit az ember.