Az elektronikai eszközök királya, a napelem

Ha valaki az elektronikai eszközök szerelmese, mint jómagam, akkor már biztosan megismerkedett a napelemes rendszerekkel. Legalább virtuálisan, az internet segítségével, mert a személyes ismeretségre nem minden esetben kerülhet sor, figyelembe véve a napelem arak színvonalát. Így van ez az én esetemben is, kívülről fújom, hogy a napelemes rendszereknek milyen típusai vannak, mekkora a teljesítményük, hogyan működnek, de sajnos a tetőmön nincsen egyetlen darab napelem sem, mert nem tudtam még kigazdálkodni a napelemek árát.

Persze nem az egész összeget kellene szorgosan gyűjtögetnem, csak az önrészt, amennyiben igénybe veszem a kamatmentes hitelt, ami nagy segítség lehet annak, aki tényleg belevág a napelemes rendszer telepítésébe. De, mint minden hitelnél, ennél is van egy minimális önrész, ami bármennyire is minimális, azért nekem kell kifizetnem. A többi részét az árnak már nem én állom, hanem a felvett kamatmentes hitel fedezi, amiben az az igazán jó, hogy csak és kizárólag a tényleges összeget kell visszafizetnem a futamidő alatt. Nem kell plusz kamatot, rejtett költségeket, semmi ilyesmit, csak magát a felvett összeget. Én úgy tudom, akár húsz év is lehet a hitel futamideje, úgyhogy szépen lassanként meg lehet oldani a visszafizetést.

A kamatmentes hitel csak az egyik opció, rendelkezésre állnak még vissza nem térítendő támogatások is, de ezekre nehéz lecsapni, mert – érhető módon – rendkívül gyorsan kimerül a keret. Ez különösen igaz a sűrűn lakott területekre, például a fővárosra vagy egész Pest megyére.