Az elektronikai eszközök hatása az egészségünkre

Milyen furcsa, hogy ma már az elektronikai eszközök, mint például az okostelefonjaink, számítógépeink, táblagépeink olyannyira az életünk részévé váltak, hogy a mindennapjaink már egyszerűen elképzelhetetlenek nélkülük. Velük ébredünk, indulunk útnak, tájékozódunk a világban történt eseményekről, változásokról és általuk tudunk kapcsolatban maradni a szeretteinkkel, rokonainkkal, barátainkkal. Ezek a dolgok még száz évvel ezelőtt teljesen elképzelhetetlenek voltak mondjuk a nagyszüleink számára. Nekik nehezebb is megszokni ezt az életstílust, ami a mi generációnk számára magától értetődő és szinte reflexből jön.

Bár ezeknek az eszközöknek rengeteg előnye van, például könnyű hozzáférést biztosítanak az információkhoz, megkönnyítik a kommunikációt és a kapcsolattartást, nem utolsó sorban pedig a szórakozásnak is kiváló eszközei, sajnos bizonyos egészségügyi kockázatokkal is járhatnak. Ugyanakkor én az egyik ilyen segítségével, magán a neten találtam rá a therapy4u.hu weboldalra, ezáltal pedig erre a szolgáltatásra, amelyik viszont pont segíteni tud megmaradni ilyen téren egészségesnek!

De mi az összefüggés a Therapy4U és a modernizáció között? Most félretéve, hogy nagyon jó kis weboldaluk van, ami rendkívül informatív, például az, hogy sok, a modernizáció miatt károsult embernek segítenek egészségmegőrzésben. Például gyógytornával, terápiákkal. Az elektronikai eszközök gyakori használata hosszú távon káros hatással lehet az egészségünkre, különösen a testtartásra és a mozgásszerveinkre. Azt már mindenki észlelhette és észrevehette magán, hogy a hosszabb ideig tartó görnyedt testtartásban való ülés vagy a nem megfelelő testhelyzetben való tartózkodás a számítógép vagy egyéb készülék előtt könnyen hátfájást, nyakfájást vagy izomfeszültséget okoz – ez idővel talán csak gyógytornával lesz gyógyítható. Ezenkívül az elektronikai eszközök használata gyakran összefügg a mozgásszegény életmóddal – erre szintén elmondható, hogy segíteni tud rajta a Therapy4U csapata. Az emberek hajlamosak órákat tölteni ülve, miközben a képernyőjüket bámulják, és elfelejtik, hogy rendszeres szüneteket tartsanak, néha felálljanak és nyújtózzanak egyet, nem beszélve a testmozgásról időközönként. Ez hosszú távon izomgyengeséghez, merevséghez és egyéb mozgásszervi problémákhoz vezethet.

A hasonló okozatú mozgásszervi panaszok megelőzésében és kezelésében a gyógytorna, vagy más néven fizioterápia tényleg nagyon sokat tud segíteni, és ezt gyakorta az orvos is megerősítheti. A gyógytorna célja ugyanis, hogy erősítse és nyújtsa az izmokat, javítsa a testtartást, növelje a mozgékonyságot és csökkentse a fájdalmat. A Therapy4U-nál olyan dolgok is képbe jönnek ugyanakkor, melyekkel már a komoly fájdalommal élőket tudják tünetmentesség tenni, majd újra terhelhetővé tenni a testüket. Hogy úgy élhessenek, mint fiatalkorukban. Azok számára, akik sok időt töltenek elektronikai eszközök előtt ülve, ajánlott a rendszeres gyógytorna gyakorlatok végzése akár egyénileg vagy szakember segítségével. A Therapy4U olyan módszereket is ajánl, melyekre csak úgymond “betanítanak minket” és utána otthonról is sok gyakorlatot elvégezhetünk.

A gyógytorna persze nemcsak az elektronikai eszközök által okozott egészségügyi problémák kezelésében segíthet, hanem számos más állapot, például sérülések, krónikus fájdalom vagy mozgásszervi betegségek kezelésére is alkalmas lehet tehát, ezért ezt a stúdiót lesérült sportolók is gyakran felkeresik. De folyamatosan ülőmunkát végzők számára egyenesen ajánlott, már előzetesen is. A rendszeres gyógytorna tehát a problémák tartós megelőzésére és kezelésére a legjobb módszer, és fontos szerepe van az egészséges és kiegyensúlyozott életmód fenntartásában.