Nem csak inverter kell egy napelemes rendszerhez

Egy korábbi cikkben már volt szó az inverterekről, illetve hogy mennyire a szívét-lelkét képezik a napelemes rendszereknek. Azonban nagyon fontos azt is megjegyezni, hogy természetesen nem csak ezekről a berendezésekről van szó, amikor valahol azt a kifejezést halljuk, hogy napelemes rendszerek. Sok más fontos eszközből és berendezésből tevődik össze egy ilyen gépezet, amelyeket közül egyetlen részletet sem szabad kihagyni, hiszen akkor nem működik a rendszer.

Így tehát az inverteren kívül elemi fontossággal bír teljesen kézenfekvő módon maga a napelem. Ezek a kis cellák a különleges anyaguknak köszönhetően képesek arra, hogy egyrészt a sötét színükkel jól magukba vonzzák a napsugárzást, másrészt a napsugarak elektromágneses sugárzását képesek átalakítani elektromos árammá, méghozzá egyenárammá. Ezáltal a napelemek esetében legalább olyan kulcsfontosságú alkatrészről vagy berendezés egységről van szó, mint az inverternél, ami ugyebár ezt az egyenáramot hívatott váltóárammá alakítani, amit mindenki tud hasznosítani a háztartásban.

Ha viszont megvan a napelemünk, valahova muszáj elhelyezni, hiszen nem fog a tetű felett levitálni, akkor se, ha szépen kérjük, vagy valamilyen különleges ráolvasást alkalmazunk. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő tartószerkezetet válasszuk meg a rendszerhez. Miért olyan kritikus pont ez? Hát azért, mert ez az eszköz ki van téve az időjárás viszontagságainak. Kinn van télen-nyáron, hóban-fagyban, esőben, szélben és napsütésben egyaránt. Ezek a körülmények érthető okokból kikezdenek és nekimennek minden anyagnak, éppen ezért nagyon strapabírónak és megbízhatónak kell lenni a szerkezet alapanyagául választott anyagnak. Általában fém tartószerkezetekről beszélünk, mivel továbbra is ezek azok az anyagok, amik hosszú éveken keresztül megbízhatóan képesek kiállni minden ilyen jellegű terhelést és külső behatást. Többféle márka érhető el természetesen ebből is, de általánosságban elmondható, ami a napelemek esetében is, hogy gyakorlatilag mindenki megbízható a piacon, mert mindenkinek az az érdeke, hogy hosszútávon jó termékeket áruljon és mindenki visszajárjon hozzájuk és úgy mondd rájuk esküdjön.

Ezeken kívül természetesen nagyon fontos az is, hogy a falakban milyen a vezetékek állapota, a háztartásban milyen fogyasztók vannak, mik azok, amik a napenergiát fogyasztani fogják. Ez mind-mind befolyásolja a napelemes rendszerek teljesítményét valamilyen formában. De összességében azért elmondható, hogy a két fő elem, a napelem és az inverter kiválasztása a lehető legnagyobb precizitással és szakértelemmel kell, hogy történjen annak érdekében, hogy a lehetőségekhez mérten a leghamarabb megtérüljön a fejlesztésbe befektetett összeg.