Biztos a legjobb fűtésrendszer van otthon? Elektromos lehetőségek

Azt már tudjátok rólam, hogy imádom az elektronikai eszközöket, okos dolgokat, telefonokat, számítógépeket, mindent, ami technológia. Az utóbbi időben elkezdtem aktívabban segíteni a szüleimnek, hogy ők is jobban kihasználhassák az újdonságok és a modern információs technológia adta könnyebbségeket az életben.

A legutóbbi kérése az volt az anyukámnak, hogy édesapám mobiltelefonjáról másoljuk át a képeket a közös laptopra, mert több mint 1000 jó kép van rajta és bár a memória közel sem telt be (bár ezt nem tudom, hogy ők tudják-e), de félnek, hogy elvesznek a képek: akár fizikailag a telefonnal történik valami baj vagy a telefon hardware-ével (nem az ő szóhasználatuk, persze, de fordítok, értelmezem nektek, amit ők próbálnak körülírni). Nem mintha a számítógép merevlemeze (apám még mindig Winchesternek hívja, amiről mindig a régi puska fajta jut eszembe, de igyekszem nem elkalandozni), szóval jó helyen vannak ott a képek a telefonon is, de ők -talán a nosztalgia miatt- mégis a gépen akarják, hogy meglegyenek. Talán azért is, mert ott csak jobban lehet őket nézegetni. Erre nem is gondoltam, mert az utóbbi időben abszolút nincs semmire időm, nem hogy gép előtt ülve régi kepeken nosztalgiázzak…

És meg is történt a nagy “kihívás”, megugrottam a lécet: szereztem egy USB kábelt, azt, ami a régi Android smartphone-okhoz tartozik (ez volt a legnehezebb része… …a töltőt nem használhattam, mert az csak töltéshez működő, egyrészes volt, huhhh), összedugtam a két készüléket és láss csodát – semmi nem történt. Már komolyan mondom, abszolút semmi. Addig, amíg be nem ütöttem a telefonon, hogy hozzáférést adok meg. Innentől beindult a történet, rákattintottam a másolás, majd a megfelelő helyen a beillesztés gombra és elindult a másolás. De bizony nem két percbe, hanem több mint két órába telt a másolás. Közben apa persze elindult volna ebédet hozni – és az a közel tragikus helyzet állt elő, hogy ezt a 45 perces utat telefon nélkül kellett megtennie. Nehéz az élet, mi!?

De megjött az ebéd, utána letettük a telefonokat és át is léptünk a következő küldetésre: mi lesz a fűtéssel ősszel és télen? Egy ismerősöm ajánlotta a Klímaglobál oldalt, ahol az egyik fő profil az elektromos fűtés. nem tudom, mennyit tudtok a témáról, én nagyon keveset tudtam, mielőtt utánaolvastam. Körülbelül annyit, hogy az elektromos fűtés általában drága és a kevésbé szerencsés anyagi helyzetűek azért használják, mert a fűtőtest nagyon olcsó és csak be kell dugni a konnektorba, de hosszabb távon mégsem éri meg. A technika azonban ismét megcáfol sok előzetes tudást, hiszen a kis radiátor alakú 5000 Ft-os szerkezet nem az egyetlen elektromos fűtési rendszer. Fűteni pedig muszáj, legalább is ha nem a trópusokon élünk, és a fosszilis tüzelőanyagok (gondolhatunk akár fára, gázra vagy olajra) kora kifutóban van. El kell gondolkodnunk, hogy az elektromos rendszerrel kiegészíteni akarjuk meglévő fűtési rendszereket, vagy egy teljesen új, komplett rendszert akarunk beszerelni. Az egyik óriási előny, hogy a teljes rendszert be lehet szerelni egyetlen nap alatt! A fűtőpaneleket mindössze rögzíteni kell pár csavarral és már el is kezdhetjük a fűtést. A rendszer működése a gravitáció elvén alapul: amikor a levegő felmelegszik, az ennek hatására felemelkedik, tehát ventillátorra nincs szükség. Sem zajra, sem elhasználódó alkatrészekre nem kell számítani!

A mobiltelefon téma is előkerül, mivel az új készülékeket már WiFi rendszerről is lehet irányítani: akár otthonról beállíthatjuk a megfelelő hőmérsékletet, ha az irodába vagy a nyaralóba tartunk, anélkül, hogy napokig ok nélkül fűtenénk vagy fagyoskodnán, amikor megérkezünk. Az ADAX Wifis fűtőpanelek már akciósan 66300 Ft-tól elérhetők, míg a “hagyományos”, WiFi nélküli ADAX fűtőpanelek közül a legolcsóbb ára akciósan 59500 Ft. Mind közül a legolcsóbb fűtőpanelt a BEHA gyártja, ehhez WiFI is tartozik és a kedvezményt igénybe véve már 50.000 Ft alatt valamivel a miénk lehet.

Amikor összehasonlítunk egy elektromos fűtőpanelt egy, a fűtést égéssel megoldó rendszer között (legyen szó fáról, szénről, bizonyos területeken trágyáról, földgázról vagy kőolajszármazékról), nem tekinthetünk el az égés során keletkező füstről, míg a kőszén, lignit, olajszármazékok kormot és mérgező kénes gázokat is a környezetre (köztük ránk) eresztenek. Ezeknél jóval tisztábban ég a földgáz, nem véletlen, hogy a világ jelentős része erre állt át az 1950-es évektől kezdve.

A gáznak, mint tudhatjuk, megvannak a maga veszélyei, azonban összehasonlításban még mindig jobb, mint a felsorolásban említett többi opció. Gázkazánokkal, cirkó fűtéssel, központi fűtésrendszerekkel igen hatékonyan és viszonylag gazdaságosan fel lehet fűteni egy lakhelyet: legyen szó egy irodáról, lakásról vagy akár több szintes házról. Azonban, ha egy ilyen éppen nem áll rendelkezésre, a kiépítése óriási munka. Főleg, ha hozzávesszük a csőrendszert, kazánt, termosztátokat, nem is beszélve a karbantartás és a javítás költségeiről.

Ez az egyik oka, hogy egyre többen döntenek úgy, hogy meglévő rendszerüket kiegészítik elektromos fűtőpanelekkel: például egy házbővítést követően. Szintén egy lehetőség lehet, hogy napközbeni temperálásra elektromos rendszert használunk, majd az otthonlét során az elsődleges fűtőrendszert használjuk.

De megállja a helyét egymagában is az elektromos fűtőrendszer?

A legmodernebb technológiát nézve ez nem is kétséges. A másik érv, amit fentebb én is elmondtam hogy az elektromos fűtés drágább, szintén igaz – lehet. De olyan eset is létezik, amikor áramal ugyanolyan vagy akár alacsonyabb áron tudjuk befűteni a lakást. A legtöbbet számító körülmény az ingatlanunk állapota. Míg egy lerobbantabb (legalább is az inzulációt, huzatot illetően) lakást vagy házat egy vagyon lehet felfűteni minden lehetséges módon, egy új építésű, minőségi, modern körülményeknek megfelelő lakásnál vagy háznál már más lehet a helyzet. Az elektromos fűtésrendszer temperáláshoz, állandó szinten tartáshoz tökéletes lehet: kiválóan tudja biztosítani az állandó, általunk beállított szobahőmérsékletet.

Nagy előny, hogy minden egyes fűtőpanel külön temperálható, tehát a kevéssé használt szobát nem kell folyamatosan fűteni, míg ahol tartózkodunk, ott, ha ezt szeretjük, úgy is beállíthatjuk a hőmérsékletet, hogy pólóban és rövid nadrágban mászkálhassunk. Ahogy már fentebb is említettük, de ismét szót ejtünk róla: nem kell egy teljes hálózatot kiépíteni, beüzemelni, semmilyen engedélyhez nincsen kötve és különösebb szakértelem sem kell a felszereléshez. Talán egy kivétellel: érdemes utánajárni hogy hova érdemes feltenni a készüléket. Tipp: ha olyan helyet választunk, ahol folyamatos hűvösebb légáramlat van jelen, vagy valamilyen más negatív befolyásoló hatás éri, sokkal kevésbé lesz hatékony és gazdaságos a működése. Minden szobában gondoljuk ezt át, mielőtt fúrni és csavarozni kezdünk!

Elektromos fűtésből sem csak a már említett panel létezik, hanem falfűtés, sőt, mennyezetfűtés, padlófűtés és a már említett elektromos panelek és konvektorok. Az utóbbi kettő kategória inkább infra-elven működik, vagyis a tárgyakat melegíti, míg a fal- és mennyezetfűtés inkább infratűs szerűen a légteret melegíti.

De mivel mindegyik elektromos fűtőrendszer, így mindegyiket termosztáttal tudjuk vezérelni és káros anyag kibocsátástól mentesek.

Milyen alkalmakra jöhet tehát jól az elektromos fűtése rendszer?

  • ha központi fűtésünket egészítenénk ki más fűtési formával,
  • korszerűbbre cserélnénk a régi, megbízhatatlan gázkonvektort,
  • új házat, irodát építünk, amelyre a legmegfelelőbb megbízható fűtési rendszert keressük?

Ha ezek valamelyikéről van szó vagy akár más okból, de elektromos fűtési rendszert keresünk, akkor jó helyen járunk a Klímaglobalnál: itt nemcsak megvehetjük a termékek sokaságát ebben a témában, de ügyfélszolgálatukon szívesen válaszolnak felmerülő kérdéseinkre telefonon vagy akár emailben is, és házhozszállításukkal mennyiségi és távolsági korlátok nélkül, az egész országot lefedve állnak rendelkezésre.

elektromos fűtés