Az ingatlanoknak is van energetikai besorolása, nemcsak a kütyüknek

Amikor valamilyen elektronikai eszközt választok, mindig figyelek arra, hogy jó energetikai besorolásút válasszak. Ez egyrészt fontos számomra környezetvédelmi szempontból, másrészt az sem elhanyagolható tény, hogy a jó energetikai besorolású eszközök jóval takarékosabbak (nyilván ez szoros összefüggésben van azzal, hogy környezetbarátok is, hiszen kevesebb nem megújuló energiát fogyasztanak). Nem vagyok azért rigorózusan szigorú, főleg azokra az elektronikai eszközökre figyelek, amelyekről tudom, hogy sokszor vannak használatban. A hűtő, mosógép például, televízió, számítógépek, modemek vagy routerek. Ezek tényleg olyan eszközök, amelyek általában állandó használat alatt állnak, tehát sem a környezetünknek, sem nekünk nem mindegy, hogy mennyi energiát fogyasztanak el.

Nemrég, igaz kissé kellemetlenül, de sikerült arról is értesülnöm, hogy egyébként nemcsak az elektronikai eszközöknek, hanem az ingatlanoknak is van elektronikai besorolásuk. Egyébként ez egy nagyon szuper dolog igazából, engem is érdekelne, hogy mennyire jó a lakásom besorolása energiafogyasztási szempontból, és hogy hogyan tehetném jóvá, a történet kellemetlen része az volt, hogy egy ingatlan adásvételekor kötelezően szükség van rá, viszont nagyon kevesen tudnak egyáltalán a létezéséről is ‒ mint például én magam is ‒, és az utolsó pillanatban, konkrétan a szerződés aláírása előtt néhány nappal értesülni arról, hogy kell még egy dokumentum a lakáshoz, mielőtt el tudnád adni… kellemetlen.

Ilyenkor kezd az ember nagyon kapkodni, azt se tudja, mihez kezdjen. Ráadásul engem meg is ijesztettek az ismerőseim, hogy az energetikai tanúsítvány árak az egekben vannak, készüljek fel arra alaposan, hogy rettenetesen sokba fog ez nekem kerülni. Fel is háborodtam, hogy tehetik kötelezővé a dokumentum beszerzését, ha aztán saját zsebből kell kifizetni, és még az energetikai tanúsítvány árak sincsenek valamilyen módon szabályozva, hogy az embernek inge-gatyája ne menjen rá. Arról is meggyőztem magam, hogy mivel sürgősen kell, biztos, hogy legalább egy fél fizetést oda kell majd adnom azért, hogy még a szerződés aláírása előtt megkapjam ezt a dokumentumot.

És ekkor találtam meg a neten az e-tanusitas.eu weboldalt, amelyet az EcoTeam üzemeltet, és mivel ők ezzel foglalkoznak, az oldalon alaposan utána tudtam olvasni például az energetikai tanúsítvány áraknak is. És azt láttam… hogy egyáltalán nem olyan durvák, mint ahogy az be lett nekem harangozva. Arról nem is beszélve, hogy a cég a kiszállástól számítva 24 órán belül előállítja az energetikai tanúsítványt, sőt, nagyon sürgős esetekben akár 12 óra alatt is vállalják… Tehát egyáltalán nem teljesedett be végül egyetlen félelmem sem, sem drágának nem bizonyult a szolgáltatás, és milliókat sem kellett fizetni azért, hogy emberi időben megkapjam a papírt. Mikor felvettem velük a kapcsolatot, a kollégáik nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, és tényleg sikerült 1-2 nap alatt összehozni mindent, így végül időben tudtam az energetikai tanúsítványt bevinni az ügyvédhez, és nem csúsztunk a szerződés aláírásával.