Napelem működése röviden – ha csak pár perced van, ezt olvasd el!

Mindig izgalmas tudományterületnek tartottam az energetikát, hiszen van benne egy kis gépészet, egy kis elektronika, egy kis vegyész vonal és még egy kis építészet is. Éppen ezért nem meglepő, hogy elektronikai termékekkel foglalkozó blogon is megjelenhet egy olyan cikk, amiben a napelem működése röviden össze van foglalva, tehát egy energetikai területet érintünk kicsit részletesebben. Ahogy az előbb is említettem, valamilyen szinten ez is elektronika, vagy másképp mondva részben elektronikát is tartalmaz.

De mégis, hogy néz ki pontosan egy napelem működése röviden? Először is, miről van szó pontosan? A napelemes rendszerek olyan berendezések összességét takarják, amik abban segítenek a felhasználónak, hogy a zöldebben élhessenek energetikai szempontból. Ezt úgy teszik lehetővé, hogy a segítségükkel képesek vagyunk a nap energiájából elektromos áramot előállítani.

A napelemes rendszerek szíve-lelke maga a napelem, illetve a napelem cellák, mert hogy általában nem csak egy eszközről beszélünk. Ez egy olyan különleges anyagból készült energetikai berendezés, ami képes elnyelni a napsugarait. Egészen pontosan a Nap elektromágneses sugárzását nyeli el, amelyet az anyaga segítségével alakít aztán át villamos energiává. Ez egyébként a legjobb tudásom szerint a piezoelektromosság elvén működik, vagyis hogy az anyagban jelen esetben az elektromágneses energiával valamiféle változást gerjesztünk, aminek hatására elektromos áram fog indukálódni.

Azonban egy napelem működése röviden nem elég ahhoz, hogy elektromos áramunk legyen otthon. Mégpedig azért nem, mert az napelem cellák által előállított energia számunkra még nem megfelelő, ugyanis első körben egyenáram jön létre. Nekünk viszont váltakozó feszültségű hálózatunk van a háztartásokban, ezért szükség van egy olyan szerkezetre, ami képes az egyenáramból váltóáramot csinálni. Erre a célra szolgál az inverter.

Az inverter egy elengedhetetlen berendezés a napelemes rendszerekben. Nélküle nem lenne az egyenáraból váltóáram. Nagyon fontos, hogy jó minőségű terméket válasszunk erre a célre, mert kulcsfontosságú szerepet játszik ebben az egész folyamatban. Ha rossz az inverter, a rendszer nem ér túl sokat. Azonban ha megbízható és jól működik, gond egy szál se!

Ahhoz pedig, hogy mindez használható is legyen, természetesen rendelkezni kell egy olyan villamos rendszerrel otthon, ami el is bírja ezt a terhelést. Fontos megemlíteni az egész folyamatot. Mivel energiát nem, vagy csak nagyon nagy veszteséggel vaagyunk képesek tárolni, ezért a következő elven működik az ingyen energia. Amikor szükségünk van áramra és nem áll rendelkezésre épp napsütés, tehát zöld energia, akkor a hálózatról fogyasztunk. Amikor pedig mi nem használjuk az éppen termelődő napenergiát, akkor azt egyenes feltöltjük a rendszerbe. Így adódhat ki a végén az, hogy nulla forintos villany számlát kapunk, vagy akár még az is, hogy a villamos műveknek kell nekünk fizetni.

Ezért nagyon fontos az, hogy a ház villamos hálózata korszerű legyen, illetve, hogy a városban vagy településen lévő rendszerre is ugyanezt lehessen elmondani. Különben lőttek a bulinak és nem lesz visszatáplálás.

A napelem működése röviden ennyi, de persze még órákat lehetne beszélgetni a témáról. Minden egyes részegység külön napokat érne meg. Átrágni minden lényeges elemet, minden eszközt, hogy milyen mechanizmus alapján működik, na meg persze hogy mi alapján válasszunk berendezést. De ennek nem itt és most jött el az ideje. Ha viszont szeretnétek magatok is kicsit utána járani, akkor azt tanácsolom, hogy látogassátok meg a sporoljnapelemmel.hu weboldalt. Itt kis túlzással mindent megtalálhattok, amire napelemes témában csak szükségetek lehet, berendezésektől a pályázatokig bezárólag.

napelem működése röviden